Tour: Wout Poels na weekend wellicht naar Nederland

7 juli 2012
1341695944zkh

Daan Luijkx: ‘Poels heeft veel pijn en moet veel rusten’
Wout Poels wordt wellicht na het weekend van Frankrijk overgebracht naar de intensive care van het universitair ziekenhuis in Maastricht. De onfortuinlijke renner van Vacansoleil-DCM verblijft sinds vrijdagavond in het academisch ziekenhuis in Nancy. Eerder die avond was hij in het militair hospitaal in Metz opgenomen met een breuk in de linkernier, een gescheurde milt, gekneusde longen en drie gebroken ribben. Die kwetsuren liep de 24-jarige renner op bij een massale valpartij in de zesde rit van de Tour de France.

In het ziekenhuis in Nancy werken artsen die gespecialiseerd zijn in orgaanschade. Poels’ toestand is stabiel en hij is bij kennis. Urine en vocht in de nieren wordt kunstmatig afgevoerd. Als complicaties uitblijven, wordt hij wellicht maandag naar Maastricht vervoerd voor nader onderzoek en verdere behandeling.

Zijn gezondheidstoestand en mate van herstel worden voortdurend nauwlettend in de gaten gehouden op de afdeling intensieve zorg. Manager Daan Luijkx van Vacansoleil-DCM bezocht zijn pupil inmiddels twee keer in het ziekenhuis. “Hij moet veel rusten en hij vertelde dat hij veel pijn heeft. Hij is een klein beetje aanspreekbaar. Hij is momenteel niet de Wout zoals we hem kennen”, aldus Luijkx.

Het noodlot sloeg toe voor Poels precies één dag voordat hij een gooi wilde doen naar de ritzege of de jongerentrui op La Planche des Belles Filles, een klim die de Limburgse klimmer op het lijf geschreven leek te zijn. Ook zijn ploegmaten kwamen niet allemaal ongeschonden uit de zesde etappe. Met name Lieuwe Westra, Kris Boeckmans en Rob Ruijgh ondervonden vandaag veel hinder van hun verwondingen.

Lees hier het volledige artikel