Tour: Valls en Hoogerland in omvangrijke kopgroep

18 juli 2012
Tour: Valls en Hoogerland in omvangrijke kopgroep

Johnny: “Ik reed een supergoede etappe”
Bijna verontschuldigend nam Rafael Valls de complimenten van ploegleider Hilaire Van der Schueren in ontvangst na afloop van de zware zestiende Touretappe over Pyreneeën-toppen als de Aubisque en de Tourmalet. “I did not have more in my legs”, glimlachte de Spanjaard. Samen met Vacansoleil-DCM-ploegmaat Johnny Hoogerland maakte Valls deel uit van een kopgroep van 38 man. Tien renners wisten uit de greep van de eerste achtervolgers te blijven. Valls en Hoogerland werden ingelopen voor het bereiken van de meet in Bagnères-de-Luchon, maar keken met voldoening terug.

Hoogerland moest de rol lossen op de Tourmalet. “Het was onmenselijk zwaar”, vond hij. “Het ontplofte en ik besloot in mijn eigen tempo te rijden. Als ik steeds ga meespringen, blaas ik mezelf op. Ik hoopte nog terug te komen, maar dat is niet gelukt. Uiteindelijk kwam ik in een mooi groepje, met onder anderen Cadel Evans. Vanaf de Peyresourde zijn we dan gezamenlijk naar de finish gereden.”

Naast ploegmaat Valls trof de Zeeuwse krijger ook twee landgenoten aan in de kopgroep: Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk. “We hadden snel even de koppen bij elkaar gestoken met ons vieren en afgesproken dat we elkaar aan een mooie uitslag zouden proberen te helpen. Het zou stom zijn als we tegen elkaar zouden zijn gaan rijden”, aldus Hoogerland, nadat hij weer wat op adem was gekomen.

Succes leverde dat uiteindelijk niet op. “Ik reed een supergoede etappe, maar nu voel ik me een wrak. Ik herstel normaal gesproken vrij snel gelukkig, maar ik weet niet of ik morgen in staat ben om weer mee te springen. Ik ben bang dat ik morgen de tol nog wel betaal”, besloot de populaire wielrenner.

Lees hier het volledige artikel