Tour: Opgave Ruijgh, Westra en Larsson

12 juli 2012
1342117988CORVOS_00019477-016

Vacansoleil-DCM blijft weinig bespaard in Frankrijk
Vacansoleil-DCM heeft opnieuw een zwarte dag beleefd in de Tour de France. Nog geen week nadat Wout Poels met ernstige verwondingen de ronde moest verlaten, raakte het Nederlandse World Tour-team opnieuw drie renners kwijt: Lieuwe Westra, Gustav Larsson en Rob Ruijgh. Zij kampen met de naweeën van valpartijen en hadden niet de macht om het peloton in de elfde etappe door de Alpen te volgen. Vacansoleil-DCM moet nu met vijf renners verder in de Tour, die goed en wel halverwege is.

“Nadat ik drie keer onderuit ging in de eerste week, kom ik niet meer vooruit”, legt Lieuwe Westra uit. “Het zit in mijn heup niet goed. Bergop heb ik totaal geen macht. Dat is niet normaal. In de tijdrit merkte ik ook al dat ik bergop niet kon wat ik doorgaans wel kan. Ik voel me niet ziek. Het zijn puur die valpartijen die me opbreken. En dan vooral de eerste van die vrijdag. Op een rotonde kwam ik ten val op een nat wegdek en raakte ik vol het asfalt met mijn heup”, verklaart Westra.

Fysiotherapeut Joost Lafeber bevestigt dat de Friese coureur onvoldoende is hersteld om topprestaties te kunnen leveren. “Zijn bovenbeen is gekneusd en daarmee is de aansturing van de spieren eromheen verstoord.” Westra vervolgt: “Het ziet geel en paars. Eerst kon ik er niet eens op staan. Nu is het al wel beter, maar onvoldoende om goed te koersen. Normaal moet ik me op één been kunnen handhaven in de bus. Nu werd ik bergop voorbij gereden door de sprinters. Dan weet je dat het echt niet goed is.”

Gustav Larsson kampte gisteren met problemen en moest constateren dat er vandaag geen verbetering was. “Ik wist dat het vandaag zwaar voor me zou worden. Een medische controle moet uitwijzen of mijn bloedwaarden in orde zijn of dat ik misschien een virus heb opgelopen”, aldus de Zweed, die zijn land vertegenwoordigt tijdens de Olympische tijdrit en wegrit in Londen.

Rob Ruijgh stond het huilen nader dan het lachen. “Ik had voorin willen rijden en weet dat ik dat kan. Maar ik mis de macht om met de besten mee te kunnen. Iedereen weet dat het rijden van de Tour zwaar is. Maar als je met 78 kilometer per uur tegen de grond smakt en je gaat dán de Tour rijden, dan wordt het ondoenlijk zwaar. Dat is een handicap. Je ziet dat meerdere renners die bij die valpartij betrokken waren, in de problemen zijn. Ik heb gewoon geen macht in beide benen”, vertelde Ruijgh.

De Limburger wil zo snel mogelijk het vizier op de rest van het seizoen richten. “De eerste paar dagen moet ik tot bezinning komen. Het is een grote teleurstelling die ik hier meemaak. Ik ben met een goede conditie en met veel ambitie en motivatie hierheen gekomen. Dit is ontgoochelend. Mijn wonden moeten herstellen en ik heb natuurlijk ook een halve Tour in de benen. Als ik hersteld ben, zal ik de draad weer moeten oppakken. Dat wil zeggen: nieuwe doelen stellen en een goed naseizoen rijden.”

Lees hier het volledige artikel