Tour: Mosselparty mooi feest in zware Tour

17 juli 2012
Tour: Mosselparty mooi feest in zware Tour

Daan Luijkx maakt balans op tijdens tweede rustdag
De mosselparty van Vacansoleil-DCM op de tweede rustdag van de Tour de France was opnieuw een mooi wielerfeest. Media uit allerlei windstreken, sponsoren, genodigden en iedereen van wielerploeg Vacansoleil-DCM genoten in Pau onder een heerlijk zonnetje met volle teugen van de Zeeuwse mosselen en de sterke wielerverhalen. Ondanks de feestelijke stemming ontkwam manager Daan Luijkx van de Nederlandse World Tour-formatie er niet aan om even stil te staan bij de pech van de voorbije twee weken.

Door de nodige tegenslag verloopt de Tour voor de ploeg van Luijkx niet zoals gehoopt. “We hadden de ronde afgestemd op één renner, op Wout Poels. Die valt 25 kilometer voordat de bergen begonnen en ligt sindsdien in het ziekenhuis op intensive care. Ons team is daarmee onthoofd. De ploeg hadden we om hem heen gebouwd, al hebben we dat nooit zo naar buiten toe gecommuniceerd om Wout niet met extra druk op te zadelen. Dan probeer je een alternatieve route uit te stippelen en nieuwe doelen te stellen. Maar van een ondersteunende renner kun je niet plotseling een klassementsrenner maken.”

Luijkx beseft dat zijn ploeg niet de stempel op de wedstrijd drukte zoals dat vorig jaar met aanvallend koersen wel gebeurde. “In de eerste week zijn we opzettelijk niet meegesprongen. Dat komt op veel mensen vreemd over omdat we vorig jaar een vaste waarde waren in de ontsnappingen. Dit keer hadden we ervoor gekozen om geen energie te verspillen in ritten die zouden uitlopen op een massasprint. De Tour is de koers met de grootste exposure ter wereld en qua publiciteit fantastisch. Maar we hebben niet primair ingezet op in beeld rijden, wel op sportief succes. We wilden alle energie steken in het zo goed mogelijk bijstaan van Wout, met het oog op het klassement én op dagsucces.”

Totdat op weg naar Metz op vrijdag 6 juli in de zesde etappe alles in duigen viel. “We waren met zes renners betrokken bij een grote valpartij. Die klapten onderuit bij een snelheid van meer dan zeventig kilometer per uur. Vier van die zes zijn uit koers. Dat kun je niet zomaar wegpoetsen. Ik verwijt geen enkele renner iets. Als je drie keer valt of van onder tot boven onder de pleisters zit, dan kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om tegen zo’n renner te zeggen dat hij door moet rijden. We waren klaar voor de Tour, hadden ritten verkend. Maar we hadden er geen rekening mee gehouden dat er zes man op hun kokosnoot zou gaan.”

Er resten nog vier etappes om met de vier overgebleven renners sportief succes na te streven. Luijkx: Johnny Hoogerland is goed. Ik hoop dat hij zich laat zien de komende dagen. Rafael Valls heeft na het wegvallen van Wout de vrijheid om zelf iets te proberen, maar hebben we ook fysiek moeten oplappen. Met Kris Boeckmans kunnen we nog twee keer iets in de sprint proberen. We hebben nieuwe doelstellingen geformuleerd, maar het is duidelijk dat het moeilijker is om die te behalen met vier renners dan met negen.”

Lees hier het volledige artikel