Tour: Marcato valt aan, maar komt tekort in klimgeweld

13 juli 2012
Tour: Marcato valt aan, maar komt tekort in klimgeweld

Kenny van Hummel activeert alvast de sprintvezels
Het was slechts voor weinigen weggelegd om een stempel te drukken op de langste etappe van de Tour de France. Marco Marcato was namens Vacansoleil-DCM van de partij toen in de openingsfase een kopgroep ontstond. Op de Col du Grand Cucheron, een beklimming van de eerste categorie, veranderde het beeld vooraan. Marcato overleefde de schifting niet en moest de leiders laten gaan.

Johnny Hoogerland zag van dichtbij dat de strijd hevig was. “Ongelooflijk. De eerste twintig kilometer reden we wel zeventig in het uur. Toen die negentien man weg waren, dacht ik dat het was gebeurd. Maar in het peloton werd vervolgens keihard omhoog gereden. Na de afdaling van de Col du Granier was er denk ik nog maar veertig of vijftig man over. Plotseling viel het stil en kwam alles weer terug.”

Kenny van Hummel vond het koersverloop ‘bizar’. “Ik zat achter het peloton in een goede groep om gemakkelijk binnen te komen. Omdat er in de kopgroep geen belangrijke mannen voor het klassement zaten, liet het peloton op een gegeven moment begaan en ging iedereen plassen of bidons halen. In één keer zagen we de auto’s weer voor ons opdoemen en konden we terugkeren. Bizar eigenlijk”, zei hij.

Dat gaf de Gelderse spurter de gelegenheid zich nog eens in de debatten om de tussensprint te mengen. “Zo kon ik mooi na een paar bergetappes de sprintvezels nog eens activeren. De benen voelden goed. Door mee te sprinten weten de andere sprinters dat ze ook met jou rekening moeten houden. Daarmee dwing je respect af voor een volgende spurt en word je er makkelijker tussen gelaten. Vandaag heb ik voor mezelf de bevestiging gekregen dat ik me morgen in de massasprint kan mengen. Als ik niet had meegedaan in die tussensprint, had ik voor morgen met vraagtekens gezeten. Het vertrouwen heb ik op die manier dus bewust opgezocht. Met de sprint van morgen ben ik eigenlijk al een paar dagen bezig.”

Kris Boeckmans is klaar voor de dag van morgen om samen met Van Hummel naar het sprintersfront te trekken. “De Tour is ruim over de helft nu en ik sla me er gemakkelijker doorheen dan verwacht. Ik voel me goed en ben vandaag opzettelijk niet voluit gegaan met het oog op morgen. Onze Tour is nog niet gedaan. Er zijn voor Kenny en mij nog zeker twee of drie kansen en morgen is daarvan de eerste.”

Lees hier het volledige artikel