Tour: Het zit Kris Boeckmans opnieuw niet mee

20 juli 2012
Tour: Het zit Kris Boeckmans opnieuw niet mee

Sprinter Vacansoleil-DCM beleeft bizarre etappe
In de achttiende rit van de Tour de France was er een voorname rol weggelegd voor Kris Boeckmans. De sprinter van Vacansoleil-DCM zorgde er knap voor dat hij in de ontsnapping van de dag zat. Met Alexandre Vinokourov overbrugde hij de kloof naar de vluchters. Toen het peloton de voorsprong van de leiders drastisch beperkte, besloot de Vlaming zich te sparen voor de eindsprint en liet zich terugzakken in de schoot van de meute. Door brute pech kwam Boeckmans echter niet aan spurten toe.

Boeckmans doet zijn relaas: “Eerst hadden we ruim drie minuten, maar het zakte en het zakte en het bleef zakken. Ik liet me daarom tijdens de klim afzakken om te recupereren voor de sprint. Ik was goed gerecupereerd en normaal zou ik mee hebben gesprint, maar in de voorlaatste afdaling reed ik door een put en wipte mijn ketting eraf. Dat kan gebeuren, alleen heb ik daarbij mijn knie opnieuw heel hard gestoten. Ik was nog maar net hersteld van toen me dat eerder deze Tour overkwam. Zonde.”

Zo eindigde de dag in een anti-climax voor de debutant en zijn Vacansoleil-DCM-formatie. “Weer pech”, baalde Boeckmans. “Maar ook geluk. Ik ging bijna onderuit met zeventig kilometer per uur. Gelukkig hield ik het recht en hoefde ik alleen voet aan de grond te zetten. Maar ik zit wel weer met een blessure.”

Met zijn landgenoten Vanendert en Nuyens besprak Boeckmans vooraf het plan om voor een Belgische ritzege te gaan. “Er moest een Belg winnen”, zegt ‘Boeckie’. “Ik dacht dat als er een grote groep zou wegrijden die voorop zou blijven. Vandaag was een laatste kans voor velen. Als ik niet opnieuw pech heb, dan sprint ik voor een mooie ereplaats. Hopelijk gaat het zondag nog lukken, maar dat is nu maar de vraag. Ik voel de knie zwellen. Ik kijk alleszins terug op een goed Tourdebuut.”

Lees hier het volledige artikel