Bert-Jan Lindeman pakt brons op NK

24 juni 2012
1341479823nkweg

Vacansoleil-DCM en Pim Ligthart doen afstand van nationale titel
Bert-Jan Lindeman heeft zijn talent nog eens onderstreept door als derde te eindigen op het Nederlands kampioenschap. De titelstrijd in Kerkrade was met vier klimmetjes op een parcours van ruim tien kilometer en een aanhoudende regenval een ware slijtageslag. De net 23 jaar geworden renner van Vacansoleil-DCM moest na 22 rondjes alleen kampioen Niki Terpstra en Lars Boom voor zich dulden.

“Dit parcours was me op het lijf geschreven. Knallen op korte klimmetjes waarna je steeds weer wat kunt herstellen, dat ligt me het best”, zei de talentvolle coureur uit Assen. “Vandaag heb ik laten zien dat in de toekomst wedstrijden als de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik iets voor mij kunnen zijn. Want ook de afstand van meer dan tweehonderd kilometer zie ik niet als een probleem.”

De Drent was na zijn succesvolle kampioenschap tevreden met het brons. “Hier ben ik blij mee, maar ik ben een winnaarstype. Dan wil je eigenlijk meer. Maar ik heb een goede wedstrijd gereden, denk ik. Het was door de regen heel glad en daarom durfde ik niet ‘vol’ door de bochten te gaan. Dat heeft me veel krachten gekost die je op het einde net tekort komt.”

In de finale kwam Lindeman op kop met de latere kampioen Terpstra. “Hij verraste me bergop. Ik reed de eerste helft van het klimmetje op kop en ging er vanuit dat hij de tweede helft voor zijn rekening zou nemen. Maar in plaats daarvan sprong hij weg achter mijn rug. Dat had ik niet verwacht en dat is dom van me. Als amateur heb ik veel finales gereden, maar ik moet ook nog groeien met de jaren. Ik ben een renner die altijd voluit wil rijden. Dit seizoen heb ik als eerstejaars prof veel voor de ploeg gewerkt, maar je weet dat je bij Vacansoleil-DCM ook altijd zelf je kansen krijgt”, aldus Lindeman.

Vandaag was zo’n dag. Al bij de eerste ontsnapping van de dag was de Drent betrokken. Uiteindelijk was het Johnny Hoogerland die er met drie metgezellen in slaagde om lange tijd voor het peloton uit te rijden. Toen de vluchters waren ingerekend zocht de Zeeuw niet veel later rillend van de kou de douches op. “Ik heb het zelden zo koud gehad”, meende Hoogerland. “En het is nota bene bijna juli.”

Ook de andere renners van Vacansoleil-DCM die de Tour rijden, haalden de meet niet. Hoewel ze zich goed voelden, verloren ze de strijd tegen de erbarmelijke omstandigheden. “De kou en de regen slaan van het ene op het andere moment op je benen”, vertelde Rob Ruijgh. “Ik zat te trillen op mijn fiets. Ik ben nog wel zo lang mogelijk doorgereden, maar dat was eigenlijk enkel uitstel van executie.”

Wout Poels had een soortgelijke ervaring. “Ik voelde me heel goed en sprong mee toen de finale begon. Een halve ronde later werd ik bevangen door de kou en stroomde de energie ineens uit mijn lichaam. In de Tour de France ga ik gewoon proberen om weer mooie dingen te laten zien en dan is dit kampioenschap snel vergeten”, besloot de Limburger met een positieve noot.

Lieuwe Westra kneep de remmen uit voorzorg dicht. “Om een topuitslag te rijden moest je hier risico’s nemen. Met de Tour en de Olympische Spelen in aantocht, is mij dat nu niet waard”, zei Westra, die zich woensdag wel tot Nederlands kampioen tijdrijden kroonde. Uiteindelijk finishten er slechts zestien renners. Uittredend kampioen Pim Ligthart van Vacansoleil-DCM werd verdienstelijk achtste.

Lees hier het volledige artikel