De club is sinds 1993 aangesloten bij de KBWB (Koninklijke Belgische Wielerbond) als club met renners. Onze wielerclub bestaat tot en met vandaag dankzij de sponsoring door bedrijven/zelfstandige handelaars en de inzet van vrijwillige begeleiders. De bedrijven/handelaars die de club steunen doen dit in de eerste plaats om maximale visibiliteit en publicitaire return voor hun investering te verkrijgen door een verbetering van de naambekendheid van bedrijf en product(en) om zo op termijn de omzet van het bedrijf te laten groeien. Anderzijds laten ze hierdoor in hun warme hart kijken doordat er geïnvesteerd wordt in de (wieler)jeugd, de toekomstige volwassenen. Zo dragen ze er rechtstreeks toe bij dat een belangrijke groep jongeren in onze samenleving zich leren ontplooien met zin voor verantwoordelijkheid, door inzet en karaktervorming en met respect voor zichzelf en mekaar. Als club willen we op langere termijn eveneens bijdragen aan een betere, ‘groenere’ toekomst en een dopingvrije wielersport.

Destijds werd de club opgericht om een Australisch talent, Leith Sherwin, kansen te geven om zijn talenten te ontplooien. Einde 1993 werd hij beroepsrenner bij “Wordperfect” (=huidige Rabobank) waar Jan Raas manager/ploegleider was, geassisteerd door Hilaire Vanderschueren. Sindsdien werd doorgegaan met het begeleiden van jonge renners in alle jeugdcategorieën. Meerdere renners schopten het sindsdien rechtstreeks of onrechtstreeks via onze club tot beroepsrenner.

Zo bijvoorbeeld :
Leith Sherwin (Aus): prof bij Wordperfect in 1993 + 1994.
Matthew White (Aus): prof van 1996 – 2007 . Logeerde destijds met Trent A. (Aus) bij wielervriend Jean VdB.
Tim Van Nuffel: prof cyclo cross van 2003 – 2009. Nu fietsenmaker en elite z.c. bij zijn oude club.
Arne Daelmans: prof in 1995+1996. Nadien bij onze club de juiste opvang en begeleiding gevonden om in 2002 terug prof te worden. Diende in 2005 een punt achter zijn professionele carrièrete zetten na een zware knieblessure.
Nick Nuyens: prof sinds 2002 en oa winnaar van de Ronde Van Vlaanderen editie 2011.
Johan Dekkers: prof in 2001, 2002, 2003

Ex jeugdrenners, die aantreden als elite met contract in het profpeloton in 2012 :
Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM)
Barry Markus (Vacansoleil-DCM)
Nick Nuyens (Team Saxo bank)
Sven Van Dousselaere (Topsport Vlaanderen)
Michael Van Staeyen (Topsport Vlaanderen)
Michel Kreder (Garmin-Barracuda)
Raymond Kreder (Garmin-Barracuda)
Zico Waeytens (Topsport Vlaanderen)
Tim Declerck (Topsport Vlaanderen)
Jarl Salomein (Topsport Vlaanderen)
Wesley Kreder (Rabo continentaal)

De kracht achter de club is doorheen de jaren de passie voor wielrennen met aandacht en begeleiding/bijstand aan jonge renners. Jongeren op een verantwoorde wijze goed begeleiden en langzaam maar zeker laten groeien is altijd de bedoeling geweest en nog steeds. In die optiek is de samenwerking met DCM als hoofdsponsor subliem. De producten van DCM zijn niet zomaar meststoffen! DCM produceert en verkoopt producten die gemaakt zijn op basis van de beste kwaliteit natuurlijke grondstoffen en die bijdragen aan een groene, gezonde wereld voor iedereen.

Een renner die ‘in regel’ is, heeft weinig hulp of goede raad nodig. Renners die wegens ziekte of tegenslag de juiste tred of het goede moraal niet meer vinden, hebben daarentegen wel steun en toeverlaat nodig. Daar hopen we als club een serieuze bijdrage te kunnen blijven leveren zodat talentrijke jongeren niet vroegtijdig afhaken.

Miniemen, aspiranten en nieuwelingen zonder fietservaring, alsook junioren hebben nood aan mensen die hen de practische kant van het competitiefietsen aanleren. Bijvoorbeeld:

  • Welke is de windrichting op welk gedeelte van het parcours ?
  • Wat moet gebeuren om zo veel mogelijk uit de wind te zitten ?
  • Hoe moet men leren in groep een kloof dicht te rijden ?
  • Waarom georganiseerd trachten te achtervolgen, en niet ieder voor zich individueel ?
  • Wat is het belangrijker : individualist of teamplayer ?
  • Waarom nooit ‘tegen’ een ploegmakker fietsen ?

Niet alleen de jonge renners, maar ook ouders die geen ervaring met wielrennen hebben, kunnen practische informatie gebruiken. Ook daar zijn wij steeds bereid om in de mate van het mogelijke steun te bieden.

Sinds de oprichting van de club wordt door vrijwillige medewerkers met een grenzeloze passie voor wielrennen alle beschikbare vrije tijd, soms tot en met vakantiedagen, aan de begeleiding van de jeugd besteed, met vooral aandacht voor discipline, karaktervorming en doorzettingsvermogen. Om een goed jeugdwielrenner te zijn is een minimale discipline vereist om z’n lichaam goed te verzorgen en te leren kennen. Ook dient karakter aangekweekt op en naast de fiets, die hand in hand dient te gaan met voldoende discipline en zin voor organisatie (combinatie school-competitiewielrennen-vrije tijd). Dit op zich vormt reeds een gezonde basis in het groeiproces van de ontwikkelende jeugd, en kan tevens de basis vormen vanwaar een professionele fietscarrière kan ontstaan.

Teneinde het bedrijf en haar activiteiten meer naamsbekendheid te geven in de Benelux en gans Europa, werd bij het bedrijf ‘DCM meststoffen’ beslist om een partnership aan te gaan in het professionele wielrennen door als 2e sponsor zich te binden aan het Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team gedurende een periode van 3 jaar.

Tevens is het de bedoeling om via het DCM jeugdwielerteam jongeren kansen te blijven bieden die ze elders minder of niet kregen.
Hopelijk biedt dit alles voldoende return zodat het bedrijf kan groeien en haar activiteiten in het wielrennen voor een langere periode verankeren, zowel op professioneel niveau als voor de begeleiding van jongeren.

Met blijvende dank aan iedereen die deze jeugdwerking tot op heden mogelijk maakte en -blijft maken.

Sportieve groeten,
Bob De Cnodder (voorzitter)

Video's

DCM op stage in Spanje
Wielerteam DCM gewapend voor nieuwe seizoen
Special voorjaarsstage 2013
Robin Jacobs wint prins der Nieuwelingen te St. Katelijne Waver
20120228_wielerspecial_dcm

Co - Sponsors